Audio

Jan Perdok is vollegrond tuinder en schapenhouder. Een van de vele varianten van het plattelandsbestaan hier op Het Hogeland. Perdok werd geboren in Usquert als boerenzoon en ook zijn beide opa’s waren landbouwers. Toch duurde het tientallen jaren voordat hij dat zelf ook werd. Na eerst nog wat rond te hebben gekeken in de rest van de wereld, besloot hij -toen hij eind veertig was- zijn gevoel te volgen en een boerderij met 18 hectare land te kopen nabij Uithuizermeeden, niet ver van de plek waar zijn wieg eens stond. Hij woont er nu samen met zijn vrouw en dochter.

Tom Lamain kwam zes jaar geleden bij Jan Perdok op het land werken om te wieden. Het was toen nog een zomerbaantje. Na zijn bachelor Biologie bood Jan hem een baan aan. Tom werkt nu vier dagen in de week bij Jan op het land. Samen pakken ze alle activiteiten op. Nu al twee jaar. Tom ziet veel verschillende soorten op het land en als bioloog boeit hem dat. Maar er is meer. Jan en Tom delen eenzelfde visie, namelijk die van het herstel van de biodiversiteit door middel van natuurinclusieve landbouw. Tom: “Natuurinclusief betekent dat je je boerenbedrijf combineert met de natuur. Dat je ook ruimte hebt voor onkruiden, planten en daarmee ook automatisch insecten en vogels. Je levert een beetje in zodat de natuur ook nog ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Maar je blijft in hoofdbestanddeel wel een boerenbedrijf. Dus je produceert wel gewoon.”

Dit is het derde multimediaal verhaal uit de serie ‘De Stand van het Hogeland’ een journalistiek onderzoeksproject over de landbouw op het Hogeland.

De serie verhalen maakte ik voor Boeren op het Hogeland met ondersteuning van het Mediafonds Groningen.